World Handicap System WHS

World Handicap System - WHS

Op dit moment wordt je EGA-handicap (het huidige handicapsysteem van de European Golf Association) berekend op de oude manier, en dat zal ook zo blijven tot 1 maart. Vanaf 1 maart krijg je alleen nog maar je WHS-handicap (het nieuwe handicapsysteem) te zien op je NGF-pas.

Overgangsperiode
Totdat we op 1 maart 2021 overgaan op het nieuwe handicapsysteem is er een overgangsperiode, die loopt van 16 december 2020 tot 1 maart 2021. Deze overgangsperiode bestaat uit twee fasen:

In de eerste fase (woensdag 16 december 2020 tot maandag 4 januari 2021) worden er geen qualifying scores verwerkt. Je handicap is in deze fase bevroren. Scores die je in deze periode inlevert komen in een wachtrij en worden vanaf 4 januari met terugwerkende kracht verwerkt. Je kan dus gewoon spelen, maar je zult geen verandering zien in je handicap.

In de tweede fase (maandag 4 januari 2020 tot 1 maart 2021) kan je je WHS-handicap zien op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Je EGA-handicap is in deze periode ook nog steeds zichtbaar op je pas, dus je ziet in deze fase twee handicaps. Je kan dan ook de achterliggende 20 scores zien waarop je WHS-handicap is gebaseerd. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores die je inlevert meegenomen in de berekening van zowel je EGA- als je WHS-handicap. Je EGA-handicap is nog steeds leidend (wedstrijden worden gespeeld op basis van de EGA-handicap), maar je WHS-handicap draait al op de achtergrond mee. Op 1 maart zijn we definitief overgestapt op het World Handicap System en zie je alleen nog je WHS-handicap!

Speel nog een qualifying ronde!
Als je bij de overgang naar het WHS 9 of meer scores in je handicapgeschiedenis hebt, dan is er minder kans op (flinke) verhogingen van je handicap en is je WHS-handicap een redelijk betrouwbare weergave van je speelsterkte.

Je qualifying scores tussen nu en 1 maart 2021 zijn medebepalend voor je eerste WHS-handicap. Let op: Omdat je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden, is het belangrijk om een ronde vanaf nu zo goed mogelijk af te maken!

Youtubefilm over het WHS :

Kijk voor meer informatie over het World Handicap System op golf.nl/whs